Kako je proizvodnja kućanskih aparata morala da se okrene okolišu

20.09.18.
Newswire kategorija
Autor/ica: koko brajs

Apeli usmjereni na očuvanje okoliša nas svakodnevno podsjećaju na važnost pozornosti o okruženju u kome egzistiramo. Bez obzira na njihovu učestalost, činjenica je da ne činimo sve što je u našoj moći da udišemo kvalitetniji zrak ili jedemo zdraviju hranu.

Iako smo često skloni tome da suvremenu znanost i tehnologiju krivimo za ugrožavanje naše ekološke egzistencije, moramo priznati da se tehnologija mnogo više prilagođava potrebama okruženja nego sam čovjek. U nastavku teksta saznajte koji su to “ekološki osviješteni” tehnološki izumi koje mogu da unaprijede kvalitet života u vašem domu.

Centralno usisavanje

Usisavanje svakako ne spada u omiljene aktivnosti, pogotovo ukoliko ste još uvijek korisnici tradicionalnih usisivača sa kesama koje ne zadržavaju prašinu i stvaraju vam dodatni posao svaki put kada ih mijenjate. Aparati za domaćinstvo online, kao i sve veće trgovine tehnike nude veliki izbor modernih usisivača koji će usisavanje učiniti bržim, lakšim i efikasnijim.

Centralno usisavanjeje jedna od omiljenih inovacija koja postaje dio sve većeg broja domaćinstava. Riječ je o sustavu koji podrazumijeva prostornu distancu između centralnog usisivača koji sakuplja prašinu i cijevi kojima se rukuje prilikom usisavanja.

Sustav funkcionira tako što se centralni usisivač (centralina) ugrađuje u pomoćnu, izoliranu prostoriju kao što je podrum, a sa glavnim prostorijama se povezuje putem cijevne mreže koja se ugrađuje ispod podnih obloga. Ove mreže povezuju centralinu sa nekoliko ključnih točaka u samom domu, gdje se postavljaju utičnice predviđene za usisavanje. Postupak je jednostavan: glavno crijevo se ubode u utičnicu i prostor se usisavabez buke, prašine, kablova koji se vuku po podu i svih onih stvari zbog kojih zapravo ne volimo usisavanje.

Projektovanje i instalacija sustava sujednostavni i brzi, a nešto veći početni troškovi u odnosu na klasične usisivače nisu tako relevantan argument protiv centralnog usisavanja, s obzirom na sve pogodnosti koje pruža.

Ekonomične perilice za posuđe

Perilica za posuđe predstavlja pravu olakšicu u kuhinji, s obzirom da u prosjeku oduzima devet minute našeg vremena prilikom uključivanja/isključivanja i slaganja posuđa. Prednost u odnosu na ručno pranje suđa je nemjerljiva, jer klasično pranje nam oduzima i do šezdeset minuta. Sad kad smo ustanovili da je vrlo praktičan, vrijeme je da se zapitamo i koliko je ekonomičan ovaj stroj?

Praksa je pokazala da perilice troše manje vode u odnosu na česmu koja se više puta odvrće u toku ručnog pranja suđa. Dok perilica potroši oko 11 litara za jedno pranje, česma će pri ručnom pranju ispustiti i do 30 litara, i to samo ako pazimo koliko vode koristimo.

Stručnjaci za ovakve uređaje ipak vjeruju da se voda može i dodatno uštedjeti, pa je sve veći broj mašina koje pored niza različitih programa nude i eko, odnosnoeconomyprogram za pranje. Ovaj program omogućuje pranje suđa uz manju količinu potrošene vode i energije, a ne zahtjeva pretpranje koje je kod novijih modela perilica uglavnom nepotrebno.

Prilikom kupnje ovog uređaja, obratite pažnju i na kapacitet koji perilica nudi. Za uštedu vode i eneregije je bitno da veličina bude u skladu sa vašom objektivnom količinom posuđa. Dakle, budite praktični, i pritisnite na vašoj mašini eko, prije nego je pustite u pogon.

Eko televizori

I proizvođaći televizora vode brigu o životnoj sredini! Ovo je razlog zbog kojeg u prodavnicama tehnike sve više viđate televizore poznatih marki kao što je Samsung sa oznakom “eko”, a ukoliko pored standardnih kvaliteta želite da uštedite energiju, trebalo bi da odaberete baš neki od ovih modela.

Suština ovih modela televizora je u eko TV prijemnicima sa nizom dodatnih funkcija koje, između ostalog regulišu rasvjetu i smanjuju pozadinsko osvjetljenje. Sastavni dijelovi prijemnika su senzori koji mjere količinu svjetlosti u prostoriji i pozadinsko osvjetljenje prilagođavaju potrebi,bez utjecaja na kvalitet slike. Prilikom kupnje ovakvih televizora, primjetit ćete da su pakovanja i upute za korišćenje uglavnom zapakovani u reciklirane materijale.

Tehnologija napreduje iz dana u dan, ali sve veći broj izuma se izrađuje u skladu sa ekološkim standardima i zaštitom zdravlja njihovih korisnika. Sada kada znamo da čak i kućni aparati vode računa o životnoj sredini, vrijeme je da se i sami dodatno angažujemo zarad kvalitetnijeg života.

 

 

OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Gimnazija Vukovar

This school year, the students of Gymnasium Vukovar took part in workshops: Lego robotics Education and LittleBits Education registered on the official map of the European week of skills acquired ...

Znate li što je glavna odlika interijera domova 21. stoljeća? Kombiniranje praktičnog, elegantnog i ekološki prihvatljivog stila, koji u rezultatu daju atraktivan dom uređen prema svim kriterijima njegovih ukućana, ali ...

23.01.20. Eko-edukacija

Održivi turizam nije samo popularan trend. Održivi turizam postaje prioritet - ako ne i moralni imperativ - za sve čelne ljude tvrtki koje nude turističke smještaje.

Plakat - EE akcija

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

27.11.19. Općenito
Snijeg

Eko turizam je grana turizma koja se sve više razvija i u čijem se smjeru temelji ključ napredovanja.

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...

U skladu s prirodom – ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca EE otpad nusproizvod modernog doba – donesite EE otpad i pogledajte izložbu: Kronologija mobilnih i fiksnih telefona

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Sve što spada u EE otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki dan od 07:00 do ...