Kako umanjiti utjecaj kućanskih aparata na životnu sredinu – kako ih učiniti ekološki prihvatljivijim?

06.08.21.
Newswire kategorija
Autor/ica: koko brajs

Kućanski uređaji predstavljaju neizostavni dio svakog domaćinstva. Ali kako ih pravilno koristiti? Kako da budu ekološki prihvatljivi? Ako želite da smanjite potrošnju električne energije ovih aparata i utjecaj na okoliš koji oni neizostavno imaju, onda je izbor pravilnog režima rada i način korištenja dobar početak.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da kućanske aparate koristite na takav način da minimalno štete okolišu i u isto vrijeme troše manje energije i štede vaš budžet.

#1 Odaberite energetsi efikasne uređaje

Model aparata koji koristite ima veliki utjecaj na to koliko je on zapravo energetski efikasan. Uređaji starije generacije su generalno manje efikasni od novijih, modernih aparata. Šta više, možda za rad koriste supstance koje su danas zabranjene iz ekoloških razloga. Pa ako ste u mogućnosti da sebi priuštite novi model frižidera, mašine za pranje sudova, veša ili Electrolux mašine za sušenje veša pogledajte energetski razred i odaberite onaj model koji ima najbolju energetsku efikasnost. 

Po novoj EU nomenklaturi od 1. ožujka 2021. godine umjesto klasa A+++, A++, A+, A, B, C i D, primjenjivat će se klase bez „+“ oznake: A, B,C, D, E, F i G. To praktički znači da klasa A mijenja klasu A+++, klasa B menja klasu A++ i tako redom.

Aparati energetske efikasnosti A imaju najmanju potrošnju električne energije, dok oni koji imaju oznaku G troše najviše. Ova razlika nije zanemarljiva, pa isti uređaji različite energetske efikasnosti mogu se razlikovati u potrošnji energije od 30% do čak 80%. 

#2 Isključujte uređaje kada ih ne koristite

Još jedan važan način da smanjenjite utjecaj kućnih aparata na životnu sredinu je njihovo isključivanje sa električne mreže kada ih ne koristite. Naravno ovo se ne odnosi, primjerice, na frižidere ili zamrzivače koji kada se u njima nalazi hrana moraju uvijek biti uključeni. 

Ovaj savjet djeluje pomalo uobičajeno i većina ljudi će rjeći da to nije ništa novo. Međutim, veliki broj potrošača često zaboravi da uradi upravo ovu stvar. Još gore, neki od uređaja ako ostanu uključeni na električnu mrežu a nisu potpuno ispravni, mogu izazvati pažar i štetu.

Neki uređaji, čak i kada su u režimu pripravnosti ili slično, troše malu količinu energije. Zato, mikrovalne pećnice, laptope, televizore i ostale aparate, nakon što završite sa njihovim korišćenjem, obavezno isključite sa električne mreže.

#3 Sačekajte sa uključivanjem uređaja 

Na primjer, uključivanje perilice suđa ili mašine za pranje veša kada je maksimalno opterećena po uputstvu proizvođača smanjiće količinu električne energije i vode koju ti uređaji koriste. Razmislite o tome da posebno perete samo odjeću za bebe, ostalu odjeću ukućana možete prati zajedno, naravno ovisno o materijalu i bojama. To će smanjiti vaše troškove za plaćanje računa, a također ćete na ovaj način dati svoj doprinos zaštiti okoliša.

#4 Zamijenite sijalice 

Male izmjene kada je u pitanju osvjetljenje mogu imati veliki utjecaj na ukupnu energetsku efikasnost vašeg doma. Prelazak sa klasičnih na LED sijalice, je već isproban i efikasan način za smanjenje potrošnje električne energije. Ove sijalice su višestruko trajnije, a manji potrošači od klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom od volframa. 

Također, kako biste uvećali energetsku efikasnost uređaja pa i vašeg doma u cjelini, možete postaviti senzore koji će paliti svjetla na različitim lokcijam u kuću, samo onda kada vam je svjetlo zaista i potrebno, odnosno gasiti ih kada vam više nije potrebno. Napomena: ne zaboravite da preuredite namještaj tako da omogućite da u vaš dom ulazi optimalna količina prirodne, sunčeve svjetlosti. 

#5 Koristite hladnu vodu kad god je to moguće

Za uređaje koji koriste vodu, energetski efikasnija opcija je da kada ste god u mogućnosti koristite hladnu vodu. Svako zagrijavanje ili dogrijavanje vode znači i veću potrošnju energije. 

Zato, na primjer, kada u veš mašini perete blago zaprljanu garderobu, odaberite program pranja koji koristi hladnu vodu, jer će prašak za pranje u svakom slučaju dobro oprati veš. Neće biti potrebno korištenje dodatne energije za zagrijavanje, ali ni seča šuma, kopanje uglja, pregrađivanje rijeka, kako bi se ta energija dobila.

#6 Otklonite što prije i najmanje nepravilnosti u radu uređaja 

Održavajte vaše kućne aparate prema uputstvu koje je dao proizvođač, a u slučaju kvara, riješite ga što je prije moguće. Često ignoriranje sitnijih nepravilnsti u radu uređaja može za posljedicu imati velike novčane troškove a sigurno i veći utrošak energije potrebne za rad mašine.

Na primjer, redovito servisirajte vaš kllima uređaj, prije ili nakon ljetne sezone. Isto tako, ako vaš frižider ne zaptiva dobro, zamijenite dihtung gumu na vratima, jer će u protivnom trošiti više energije za hlađenje. Zapravo, mnogo je sličnih nedostataka koje možda možete i sami otkloniti i tako smanjiti utjecaj kućnih aparata na okoliš. 

#7 Koristite pametne kućne aparate

Moderna tehnologija nam sve više omogućuje da upravljamo potrošnjom energije. Uređaji koji se mogu povezati na internet vam omogućuju njihovo uključivanje i isključivanje čak i kada niste kod kuće. Možete ih uključiti ili isključiti putem interneta, gdje god da se u tom momentu nalazite. 

Primjerice, klima uređaj ne mora raditi cijeli dan kako bi vam dnevna soba bila rashlađena kada dođete umorni sa posla. Sasvim je dovoljno da putem interneta uključite rashladni uređaj 30 minut prije nego se vratite dom i on će rashladiti vašu sobu isto onoliko koliko bi je rashladio kada bi radio cijeli dan. I više od toga, danas pametni uređaji i umjatna inteligencija mogu naučiti vaše navike i automatski prilagoditi rad kućnih uređaja kada ste u kući ili kada ste van nje, odnosno optimizovati njihov rad. Na ovaj način štedimo energiju i štitimo životnu sredinu.

Ako želite da koristite vaše uređaje na energetski efikasniji način, počnite od ovih savjeta koje smo vam dali i bićete na dobrom putu.

OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Kućanski uređaji predstavljaju neizostavni dio svakog domaćinstva. Ali kako ih pravilno koristiti? Kako da budu ekološki prihvatljivi? Ako želite da smanjite potrošnju električne energije ovih aparata i utjecaj na okoliš ...

Gimnazija Vukovar

This school year, the students of Gymnasium Vukovar took part in workshops: Lego robotics Education and LittleBits Education registered on the official map of the European week of skills acquired ...

Znate li što je glavna odlika interijera domova 21. stoljeća? Kombiniranje praktičnog, elegantnog i ekološki prihvatljivog stila, koji u rezultatu daju atraktivan dom uređen prema svim kriterijima njegovih ukućana, ali ...

23.01.20. Eko-edukacija

Održivi turizam nije samo popularan trend. Održivi turizam postaje prioritet - ako ne i moralni imperativ - za sve čelne ljude tvrtki koje nude turističke smještaje.

Plakat - EE akcija

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...

U skladu s prirodom – ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca EE otpad nusproizvod modernog doba – donesite EE otpad i pogledajte izložbu: Kronologija mobilnih i fiksnih telefona

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Sve što spada u EE otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki dan od 07:00 do ...