Green Skills Award 2022 eTwinning projektu “The green changemakers”

25.04.22.
Eko-edukacija, Europska integracija, Okolišni mediji, Održivi razvitak

Green Skills Award 2022 eTwinning projektu “The green changemakers”

GSA2022

European Training Foundation (ETF) četvrtu godinu zaredom provodi Green Skills Award, natjecanje koje obuhvaća projekte iz cijelog svijeta koji predstavljaju primjer inovativnosti i kreativnosti u zelenim vještinama i obrazovanju.

Ove je godine ETF zaprimio 64 prijave iz cijelog svijeta, među kojima i prijavu međunarodnog eTwinning projekta The green changemakers. Pokrenule su ga Sanda Šutalo, profesorica računalstva iz Tehničke škole Karlovac i Sanja Pavlović Šijanović, profesorica informatike iz Gimnazije Vukovar s ciljem ostvarivanja interaktivnog i inovativnog suradničkog načina rada koji pred sudionike postavlja nove izazove u području istraživanja i djelovanja u skladu s ciljevima održivog razvoja.

Projekt omogućuje razvoj komunikacijskih, društvenih, tehnoloških i IKT vještina te pridonosi razvoju ne samo kompetencija već i osjećaja solidarnosti, odgovornosti i empatije kod učenika. Učenici u sklopu projekta upoznaju i isprobavaju razne online alate, primjenjuju algoritme umjetne inteligencije, programiranjem u C++ stvaraju kalkulator ekološkog otiska. Stvaraju pametna i zelena tehnološka rješenja u službi održivog razvoja primjenom IoT, Arduina i  LEGO tehnologija.

Organiziran je i realiziran niz malih projekata kojima se djelovalo na uvažavanje različitosti, razvijanje solidarnosti, poticanje empatije i aktivizma, a sve s ciljem konkretnog doprinosa zajednici. Ti su projekti razvrstani po ciljevima održivog razvoja ističući potrebu i težnju za aktivnim djelovanjem u svrhu pružanja vlastitog doprinosa u ostvarivanju svih ciljeva održivosti. Suradničke aktivnosti pridonose razvoju osobnoga identiteta, prepoznavanju i poštivanju nacionalne prirodne i kulturne baštine uz istodobno uvažavanje različitosti i drukčijih načina razmišljanja i življenja. One uključuju razvoj odgovornoga ponašanja te brigu za osobno zdravlje, postignuća, kvalitetu života i odnosa koje razvijaju. Kao takve, projektne aktivnosti osnažuju učenike za  aktivno, učinkovito i uspješno sudjelovanje u životu demokratske i održive zajednice.

Projekt je u užem izboru za nagradu "Zelena tranzicija: obrazovanje, osposobljavanje i vještine" ušao među deset finalista između kojih se javnim glasanjem birao pobjednik.  U finalu, uz Hrvatsku, svoje su mjesto našli projekti iz Nizozemske, Jordana, Moldavije, Irske, Albanije, Georgie, Kenije i Nigerije. Svih deset projekata koji su ušli u uži izbor, profilirani su na internetskoj stranici ETF-a, a svaki je podržan videom u produkciji ETF-a. Javno glasovanje otvoreno je 13. svibnja, a do zatvaranja 5. lipnja prikupljeno je 3.769 glasova dok je video zapis Green Skills Award 2022 Finalist: Croatia - The Green Changemakers imao više od 500 pregleda. Tijekom drugog ETF Learning Connects prijenosa uživo, 9. lipnja 2022., eTwinning projekt The green changemakers proglašen je pobjedničkim projektom. Drugo mjesto osvojio je nigerijski projekt Operation Skill Them Up dok je treće mjesto pripalo projektu iz Kenije Don Bosco Tech Africa.

U The green changemakers projekt uključeno je 83 učenika i 15 nastavnika iz pet škola i tri države. Na području Republike Hrvatske, uz nositelje projekta Gimnaziju Vukovar i Tehničku školu Karlovac, uključena je Industrijska strojarska škola Zagreb dok se međunarodno partnerstvo ostvaruje  u suradnji sa anadolijskom školom Yunus Emre iz Bingola, Turska i školom Karmirgyugh N1 secondary school, Karmirgyugh, Armenija.

Zajedničkim osmišljavanjem i razradom tema, ideja i aktivnosti, stvorili smo projekt putem kojeg smo povezanost, djelovanje i dobrobit integrirali u  cjelinu pogodnu za uspješno i primjenjivo učenje i poučavanje o održivome razvoju u 21. stoljeću. Naši su učenici svojim radovima i aktivnostima u neposrednom okruženju kao i postignućima pokazali da su spremni za aktivno širenje i primjenu prikladnih znanja i vještina za održivo življenje, jednako kao što su svjesni spram odgovornosti i prava u ostvarivanju dobrobiti za sve ljude, okoliš i buduće generacije.

Kao dobitnici ovogodišnje Green Skills Award 2022 iznimno se ponosimo  uspješnom suradnjom i zajedničkim postignućima a mogućnost vizualizacije i predstavljanja projekta  iskoristit ćemo kao primjer pružanja ideje i inspiracije za sve sadašnje i buduće kreatore politika u području obrazovanja i osposobljavanja u Europskoj Uniji i diljem svijeta s ciljem održivog djelovanja!


Linkovi


OPEN PUBLISHING

Postani i ti net aktivist/kinja! Objavi vlastiti (autorski) članak, najavu budućeg događanja ili kampanje, info o članku objavljenom u nekom drugom mediju.

Kako objaviti Objavi članak

Onečišćenje zraka jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju veliki gradovi diljem svijeta. Loš kvalitet zraka može imati ozbiljne posljedice za naše zdravlje, kao i za okoliš.

Suvremeni svijet suočen je s izazovima gospodarenja ogromnim količinama otpada koji negativno utječu na okoliš, resurse i zdravlje ljudi. Kako bi se smanjio negativan utjecaj, ključno je da svako kućanstvo ...

Suradnički tim vukovarske gimnazije u sastavu Gabriel Kršić, Lara Grlić, Lara Šijanović i Ema Stankoski Hrgović pod vodstvom mentora Sanje Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića pobjednik je ovogodišnjeg kreativnog Junior ...

Akcija prikupljanja EE otpada

Gimnazija Vukovar pokreće akciju prikupljanja dotrajalih i nepotrebnih EE uređaja.

VIDI SVE ČLANKE IZ OPEN PUBLISHING

NAJAVE

Vukovarski gimnazijalci pozivaju na zajedničku akciju prikupljanja EE otpada

Gimnazija Vukovar pokreće akciju prikupljanja dotrajalih i nepotrebnih EE uređaja.

Ekološka akcija vukovarskih gimnazijalaca - Let's Go Green Together

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad! Pozivamo sve nastavnike, učenike, roditelje, građane i prijatelje škole da podrže našu akciju prikupljanja EE otpada! ...

REkreator obilježava Dan planeta Zemlje u Rovinju

Udruga REkreator poziva Vas na akciju podjele besplatnih platnenih vrećica kojom će, u nedjelju, 22. travnja, obilježiti Dan planeta Zemlje u Rovinju. Cilj ove akcije je pridonijeti smanjenju nepotrebog zagađenja okoliša ...

Drvored poznatih gimnazijalaca

Lions klub Vukovar I Gimnazija Vukovar u srijedu 28. ožujka 2018. godine s početkom u 11 sati organiziraju sadnju 30-tak sadnica lipa u dvorištu Gimnazije Vukovar, pod nazivom "Drvored poznatih ...

Poziv na Veganski 1. Maj 2017.

Veganski 1. Maj & fundraiser za utočište u Centru „Key“ Centar za zaštitu životinja i prirode „Key“ i ove godine poziva na cruelty-free proslavu Praznika rada! Pozivamo sve građane i ...